Пятница, 03.05.2024, 21:09
Приветствую Вас Гость | RSS

Мой сайт

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форума: Julia, rollada, Нелли  
Форум » Отдых и развлечения » Путешествия » Замки і фортеці України
Замки і фортеці України
EdellweissДата: Суббота, 22.08.2015, 14:06 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline


 
EdellweissДата: Суббота, 22.08.2015, 15:11 | Сообщение # 2
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
Кам'янець-Подільська фортеця



Фортеця у місті Кам'янець-Подільський (Хмельницької області України).

Відома з XIV століття як частина оборонної системи міста Кам'янець, колишньої столиці Подільського князівства XIV–XV ст., Подільського воєводства XV–XVIII ст., а далі Подільської губернії (1793–1924 pp.). Є складовою частиною Національного історико-архітектурного заповідника «Кам'янець», що належить до «Семи чудес України».

Острів, на якому знаходиться фортеця, оточений каньйоном. По каньйону протікає річка Смотрич, яка своєю течією утворює петлю — обтікає навкруги високої гори і, не доходячи до свого річища на кілька метрів, повертає і тече далі. У тім місці, де Смотрич, обійшовши острів, утворює зі своїм річищем петлю, стоїть на розі, що утворюється двома ярами, Кам'янецький замок.
З'єднується він з містом вузенькою смугою скелі, на якій збудований Замковий міст.

Опис давнішої Кам'янецької фортеці:

всі укріплення Кам'янця поділяються на дві категорії — замок і міські фортифікації.
Самий замок складається з двох частин: старого замку з мурами та баштами і нового замку з земляними валами та ровами. Фортеця була збудована до часів появи вогнепальної зброї, тому башти замку та міста були повністю кам'яними та мали кам'яні кронштейни і верхи. Сучасні дахи башт були прилаштовані, ймовірно, за часів російської окупації.

Старий замок

В плані замок має неправильну чотирикутну форму, що простяглась на краю високого рогу гори від південного сходу до північного заходу. Ширина замку приблизно 50 м, довжина від півночі 135 м, від півдня — 160, а посередині 180 м. Площа замкового подвір'я приблизно ¾ гектари., а разом з прибудувами сягає 1,5 га.
Замок оточений високими мурами, має 11 мурованих башт. В'їзд до замку зі сходу — з боку міста. Башти розміщено таким чином: по довжині замку з одного боку 4, з другого — 4, на західному боці на кінці 2 з'єднані башти і 1-а окремо з півночі коло річки.

Новий замок

В плані трапецієподібний з широким боком на північний захід. Ширина замку разом з валами сягає 250 м, довжина в напрямку старого замку приблизно 220 м. Площа земляного замку з усіма валами — приблизно 3 гектари.

Загальна площа обох замків близько 4,5 гектари.

Основні історичні події

За деякими теоріями дакське місто — Клепідава.

В XII ст. входив до складу Галицького князівства.

В 1196 Мстислав Мстиславович (син Мстислава Хороброго) і Володимир Галицький воювали з волинським князем Ростиславом Мстиславовичем взяли в полон багато людей в околицях Кам'янця.

В 1199 Кам'янець був взятий в облогу союзниками половецького хана Котяна: чернігівського, сіверського, пінського i туровського і угорського королевича Андріяна. Завдяки Данилу Романовичу вони відступили від міста.

1220 Кам'янець належав Данилу Романовичу.

1374 — перша письмова згадка про фортецю. Замок разом з обнесеним мурами та башнями містом отримав Магдебурзьке право за часу його засновника Юрія Коріатовича, що був через короткий час отруєний молдавськими боярами в своїй столиці Сучаві.

Фортеця в усі часи була неприступною.

1393 Вітовт взяв фортецю, тільки завдяки суперечкам серед кам'янецької залоги.

Влітку 1502 року в замку перебував львівський та генеральний Руський староста Станіслав Ходецький, який докладав зусиль для його зміцнення, забезпечення озброєнням, амуніцією.

1509 року фортеця витримала облогу військ молдавського господаря Богдана III Сліпого; одним з командувачів був Станіслав Ходецький.

1621 замок був в облозі Султаном Османом.

18 серпня 1672 турки в кількості 300 000 під доводом Великого Візира взяли Кам'янець в облогу.

29 серпня 1672 За невідомих обставин була висаджена в повітря Нова Башта замку. Замок за невідомих обставин капітулював, комендант фортеці Геклінг, як протест тому, що сталося висадив себе в повітря разом з 800 ін., серед них був і Володийовський. Після цього було розпочато суд у справі здання фортеці туркам, який невідомо чим закінчився. Разом з турками був i Дорошенко з козаками. Король Ян Казимир після отримання цієї прикрої новини помер у Франції. Турки вивезли з міста цінних речей на 100 возах до Істамбула. В тому числі архіви міста, які пізніше вдалося відкупити та спроваджено їх в Львів, де вони до сьогодні перебувають. В місті були закриті всі церкви та костели, головні з них обернені на мечеті.

15.05.1699 розорене місто з замком було повернуто.

1812 за указом російського уряду фортеця була скасована і ніхто більше не дбав про її підтримання.

1840 царським урядом був введений податок в Подільській губернії, за рахунок якого замок мав бути перебудований під в'язницю.

1876 царським урядом знищено Браму для вигіднішого проїзду.

1 серпня 2011 обвалилася частина Нової (Великої) вежі — найбільшої башти Кам'янецької фортеці.

Нову вежу у 1544 до зовнішнього боку Старого замку добудував український військовий інженер і будівничий Йокуб Бретфус (Іов Претвич).
Була зруйнована 1672 під час турецької облоги і реставрована швидкими темпами турками.



 
EdellweissДата: Суббота, 22.08.2015, 15:17 | Сообщение # 3
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
Кам'янець-Подільський відомий ще з XI століття як Кам'янець, що було визначено скельної місцевістю. Пізніше до назви міста приєднали і Поділля, для відмінності Кам'янця від інших міст, які мали таку ж ідентичну назву.

Старий Кам'янець-Подільськ — це місто-фортеця, який стоїть на кам'яному плато з величезними і високими уступами.

Міст до фортеці охороняє оборонна цитадель з кручами, — це єдиний оборонний комплекс, який наводив жах на всяких загарбників на протязі більше п'ятиста років.
Кам'янець-Подільськ мав величезне геополітичне значення, був на кордоні християнської та мусульманської культур і відігравав найважливішу роль щита в порятунку всієї Європи від набігів монголо-татар. За всю тривалу історію взяти цю фортецю не вдалося жодній армії, а влада змінювалася лише за допомогою військових диверсій і банального обману









 
EdellweissДата: Суббота, 22.08.2015, 15:24 | Сообщение # 4
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
Кам'янець-Подільська фортеця

Перший відомий опис Кам'янецького замку належить до 1494 року. З боку міста він мав ворота з вежею, у північній стіні була влаштована Польна брама. На озброєнні гарнізону було 11 гармат і одна велика "тарасниця".
У 1621 році під керівництвом королівського інженера Теофіла Шомберга за голландським зразком споруджено Новий замок, що був пристосований до оборони в умовах артилерійської боротьби. Новий замок складався з двох земляних півбастіонів (в них знаходилися каземати) і куртини, перед якими було влаштовано сухий рів. До сьогодні збереглися система підземель, а також більшість кам'яних стін - ескарпові та контрескарпові.
Основна боротьба під час облоги міста турками (12-26 серпня 1672 року) відбувалася саме тут. У Новому замку було близько 1000 захисників (усього ж гарнізон міста нараховував близько 1,5 тис.). Турки ж мали 5-кратну перевагу в артилерії, і більш ніж у 80 разів - у живій силі. Найпотужніша в Європі турецька артилерія сіяла спустошення, знищуючи укріплення і будинки в місті. Щодня на Новий замок обрушувалося 400 ядер і 200 мортирних гранат. Турецькі сапери робили підкопи, для того щоб висадити його в повітря.
Обложені вирішили відступити в Старий замок. 25 серпня турки підірвали міну під Великою західною вежею і почали штурм. Захисники відбили його, однак стало зрозуміло, що замок довго не вистоїть. Староста М. Потоцький та інші керівники гарнізону приймають рішення розпочати переговори з турками. Ті погодилися прийняти почесну капітуляцію.

Під час переговорів 26 серпня злетіла в повітря вежа Чорна. Вибухнув пороховий склад, підірваний начальником замкової артилерії Геклінгом. Загинуло понад 500 чоловік, у тому числі "Гектор кам'янецький" Юрій Володийовський, якого вважали душею оборони.

Кам’янець-Подільський, стара фортеця, схема з видання «Місто-фортеця - Fortress City. Ілюстрований нарис» (видавництво «Оіюм», Хмельницький-2004).



Експлікація:

1 - Папська (Кармалюкова) башта;
2 - Башта Ковпак;
3 - Тенчинська башта;
4 - Ляська (Біла) башта;
5 - Денна башта;
6 - Нова (Велика) західна башта;
6a - Мала західна башта;
7 - Башта Рожанка;
8 - Комендантська башта;
9 - Лянцкоронська башта;
10 - Нова східна башта;
11 - Водна башта;
12 - місцезнаходження башти Чорної, під уламками якої загинув Ю. Володийовський;
13 - Боргова яма;
14 - залишки фундаменту замкового костьолу Св. Станіслава, підземна галерея;
15 - Північний бастіон;
16 - Південний бастіон; 16a -залишки бастіону Св. Ганни.

На плані старий замок не має форми якоїсь правильної геометричної фігури; в загальному вигляді — це довгастий чотирикутник, що протягся на краю високого рогу гори від південного сходу до північного заходу. Ширина цього старого замку приблизно 50 м, довжина від півночі 135 м, від півдня — 160, а посередині 180 м. Площа замкового подвір'я приблизно ¾ гектари., а всієї площі з прибудуваннями 1,5 га.

Новий замок значно більший; на плані, в загальному вигляді, трапецієподібний з широким боком на північний захід.
Ширина замку разом з валами сягає 250 м, довжина в напрямку старого замку приблизно 220 м.

Площа земляного замку з усіма валами — приблизно 3 гектари.

Весь замок — і старий, і новий — займає площу приблизно 4,5 гектари.

Старий мурований замок (1544 р.) оточений високими мурами, має 11 мурованих башт. В'їзд до замку зі сходу — з боку міста. Башти розставлено таким чином: по довжині замку з одного боку 4, з другого — 4, на західному боці на кінці 2 з'єднані башти і 1-а окремо з півночі


 
rolladaДата: Четверг, 27.08.2015, 14:15 | Сообщение # 5
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 4461
Статус: Offline
Мой мини-отпуск по "Красочному  Подолью" :)

Предложенный маршрут (Турагенство "Семья" г. Одесса)

Маршрут: Одесса - Каменец-Подольский – Бакота - Нырков – Кривче - Одесса
(Полностью программу тура можно посмотреть Здесь)

Каменец-Подольский - единственный город-крепость в мире, расположенный на полуострове, который омывается рекой Смотрич с каньоном высотой 40-60 м.

Местные красоты старого города

















Собственно и сама крепость :)




Крепость ночью - очень красиво.







село Врублевцы. Частная база отдыха. 
Можно приехать именно сюда и отдохнуть несколько дней, есть отель, ресторан, бар ну и прочие блага для полноценного отдыха.

Отсюда на катере был переход в Бакотский залив.





Бакотский скальный монастырь XII ст.





село Кривче. Пещера "Хрустальная"
Весь экскурсионный маршрут в ней составляет 2 км из которых первые 500м надо пройти практически на полусогнутых по узким лабиринтам с влажными стенами и скользким ребристым полом (клаустрофобам не рекомендуется :), но это того стоит - дальше очень красиво!







Джуринский водопад с. Нырков, урочище Красное

На фото еще мало людей, буквально через пару минут весь водопад был оккупирован туристами (нами и постоянно прибывающими новыми)))






Хотинская крепость.
Помню ее по фильму "Баллада о доблестном рыцаре Айвенго" :)







Ну и наш отель "7дней", находится почти в центре Каменец-Подольска (старый город и крепость, все рядом)







The END  07


Если каждое утро вы будете просыпаться с мыслью о том, что сегодня обязательно произойдет что то хорошее, так и будет.
 
JuliaДата: Четверг, 27.08.2015, 15:02 | Сообщение # 6
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 13227
Статус: Offline
Цитата rollada ()
Мой мини-отпуск по "Красочному  Подолью" :)
Красотка и красота!  07 Очень интересный, увлекательный маршрут. Замечательно, что вам удалось там побывать. Мечты должны сбываться))) А вообще богата наша Украина на красивые места, во многих уголках хочется побывать.


Агата Пинкертоновна Холмс
 
rolladaДата: Четверг, 27.08.2015, 15:42 | Сообщение # 7
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 4461
Статус: Offline
Цитата Julia ()
Красотка и красота!
 
07

Цитата Julia ()
Очень интересный, увлекательный маршрут.

Да! Мне тоже очень понравилось. Маршрут, действительно, продуман до мелочей, молодцы  08

Цитата Julia ()
Замечательно, что вам удалось там побывать. Мечты должны сбываться))) А вообще богата наша Украина на красивые места, во многих уголках хочется побывать.

Это точно!

Если честно, то порой было ощущение, что мы в туре по Европе, но украинская речь отовсюду говорила о том, что мы таки в нашей неньке Украине :)))


Если каждое утро вы будете просыпаться с мыслью о том, что сегодня обязательно произойдет что то хорошее, так и будет.
 
JuliaДата: Четверг, 27.08.2015, 15:57 | Сообщение # 8
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 13227
Статус: Offline
Цитата rollada ()
Да! Мне тоже очень понравилось. Маршрут, действительно, продуман до мелочей, молодцы
Не останавливаемся на достигнутом))) Ведь впереди вас ждет еще множество замков и крепостей!  08


Агата Пинкертоновна Холмс
 
rolladaДата: Четверг, 27.08.2015, 16:14 | Сообщение # 9
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 4461
Статус: Offline
Цитата Julia ()
Не останавливаемся на достигнутом))) Ведь впереди вас ждет еще множество замков и крепостей!
 
08


Если каждое утро вы будете просыпаться с мыслью о том, что сегодня обязательно произойдет что то хорошее, так и будет.
 
EdellweissДата: Четверг, 27.08.2015, 19:44 | Сообщение # 10
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
Цитата rollada ()
Мой мини-отпуск по "Красочному  Подолью"


красота какая!!!!!   Молодцы, что поехали, это ж такое огроменное море удовольствия! 
Все эти десятилетия нужно было в обязательном порядке во всех  школах устраивать экскурсии в разные уголки нашей страны, показывать красоты нашей Украины и беседовать с детьми на разные темы по истории...


 
rolladaДата: Четверг, 27.08.2015, 21:14 | Сообщение # 11
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 4461
Статус: Offline
Цитата Edellweiss ()
Все эти десятилетия нужно было в обязательном порядке во всех  школах устраивать экскурсии в разные уголки нашей страны, показывать красоты нашей Украины и беседовать с детьми на разные темы по истории...

Согласна! Тем более, что у нас таки есть, что посмотреть.


Если каждое утро вы будете просыпаться с мыслью о том, что сегодня обязательно произойдет что то хорошее, так и будет.
 
МавкаДата: Пятница, 28.08.2015, 21:21 | Сообщение # 12
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 3679
Статус: Offline
Цитата rollada ()
Мой мини-отпуск по "Красочному  Подолью" :)

Спасибо за фотки. Все очень красочно. В пещере Хрустальной, измеритель талии ты скорее всего прошла без проблем. Я была там давненько и там на пути лежал большой камень, который нужно было обойти, и если человек очень тучный, то сделать это было трудновато.

Еще можно посмотреть Золочивский замок, Збаражский, Замок Люборта в Луцке, Короче еще полно красивы мест в Украине.


Ангел наши мысли пишет на листочек, так что избегайте негативных строчек
 
rolladaДата: Среда, 16.09.2015, 12:13 | Сообщение # 13
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 4461
Статус: Offline
Цитата Мавка ()
В пещере Хрустальной, измеритель талии ты скорее всего прошла без проблем. Я была там давненько и там на пути лежал большой камень, который нужно было обойти, и если человек очень тучный, то сделать это было трудновато.

08 да, был такой))) нас всех заранее о нем предупредили))

Цитата Мавка ()
Еще можно посмотреть Золочивский замок, Збаражский, Замок Люборта в Луцке, Короче еще полно красивы мест в Украине. 

Согласна! Будем стараться по мере возможности осваивать наши красоты! Их таки много!


Если каждое утро вы будете просыпаться с мыслью о том, что сегодня обязательно произойдет что то хорошее, так и будет.
 
SWEETYДата: Среда, 16.09.2015, 12:38 | Сообщение # 14
Генерал-полковник
Группа: Проверенные
Сообщений: 1545
Статус: Offline
Иришка! Ты - КРАСОТКА! Спасибо за такое интересное повествование! Молодцы! 03

Все начинается с любви...
 
НеллиДата: Среда, 16.09.2015, 12:52 | Сообщение # 15
Генералиссимус
Группа: Проверенные
Сообщений: 5383
Статус: Offline
Спасибо,Ролладушка!
Замечательная экскурсия по очнь красивым местам.Прекрасные фото и ты на них.
Глядя на эту красоту,которую не видела,кажется что жизнь прошла мимо меня.Очнь жаль что не успела все красоты Украины увидеть,но...
бдагодаря вам мои дорогие девочки хоть визуально восполню эти красоты.

Спасибо за темку и написавших в ней.
Да...Украина прекрасная страна,в центре Европы,недаром за нее идет борьба.
Красива,независима,с прекрасной природой и еще более прекрасным трудолюбивым,доброжелательным народом.

Путешествуйте и 03 рассказывайте нам!


 
Форум » Отдых и развлечения » Путешествия » Замки і фортеці України
  • Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Поиск: