Пятница, 26.04.2024, 02:29
Приветствую Вас Гость | RSS

Мой сайт

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 2 из 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Модератор форума: Julia, Нелли, rollada  
Форум » Разговоры за чашкой кофе » Обо всем понемногу » Календар свят, подій і пам'ятних дат
Календар свят, подій і пам'ятних дат
EdellweissДата: Пятница, 27.11.2015, 08:58 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline


 
EdellweissДата: Понедельник, 21.12.2015, 14:30 | Сообщение # 16
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
20 грудня

До кінця року залишається 10 днів.

21 грудня народились:

1801 — Тимко Падура, поет, представник української школи в польській літературі, композитор. Автор збірки поезії «Ukrainky Tymka Padury».

1841 — Володимир Іконников, український історик та педагог. Один із засновників товариства Нестора Літописця. Науковий доробок вченого становить понад 700 праць з історії, джерелознавства та археографії.

1892 — Микола Надемський, український актор театру та кіно, театральний режисер. Зіграв понад 57 ролей в кіно («Звенигора», «Арсенал», «Земля» та ін). 

Події 21 грудня: 

1988 — дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 «Мрія» здійснив перший політ.

1990 — Біля станції метро «Лівобережна» відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру «Космос»).

1991 — Підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменистану, Узбекистану, України).

2007 — До Шенгенської зони увійшло ще 9 країн Європейського Союзу: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина і Мальта. 

Чи знаєте ви, що:

21 грудня — День народження кросворду.

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку «cross-word puzzle».

Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету «Нью-Йорк уорлд», де він був надрукований 21 грудня 1913 року.


 
EdellweissДата: Четверг, 24.12.2015, 11:48 | Сообщение # 17
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
24 грудня

24 грудня народились:

1879 — Станіслав Людкевич, український композитор і педагог. Автор кантат і хорових композицій на твори Тараса Шевченка, Івана Франка, Маркіяна Шашкевича, Максима Рильського.

1905 — Костянтин Данькевич, український композитор, піаніст, педагог. Автор балету «Лілея», опер «Трагедійна ніч», «Боглан Хмельницький», «Назар Стодоля», музики до театральних вистав та кінофільмів.

1937 — В’ячеслав Чорновіл, літературний критик, публіцист, політичний діяч. Герой України.

24 грудня відзначають:
  • День працівників архівних установ

Свято встановлено в Україні «…враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників архівних установ» від 30 жовтня 1998 року № 1200/98.

Чи знаєте ви, що:

Про Святвечір у римо-католиків.

За кордоном існує традиція, що напередодні Різдва у будинку ставлять ялинку, згодом у будівлю з’їжджаються всі члени родини і під зелену красуню складають свої подарунки один одному. У багатьох народів світу Різдво – аналог нашого свята Миколая.

Тепер до Різдвяної вечері.

На стіл ставлять різноманітні страви, це залежить від країни.

Англійці ставлять на стіл, як головне блюдо, запечену індичку під соусом з аґрусу. Також ще може бути різдвяний пудинг, облитий ромом, який згодом підпалюють.

Французькі господині готують індичку запечену у білому вині.

Американці – індичку у журавлиному соусі.

Китайці готують фірмове блюдо під назвою «Імператорське». Це запечена качка по-пекінськи.

А от у Австрії птицю не готують, а віддають перевагу супу-локшині, а на друге їдять коропа.
Голландці святкують Різдво з м'ясом кролика, оленя або дичини.

Італійці відзначають Різдво з рибою і морепродуктами.

А вибагливі іспанці їдять підсмажене молочне порося, яке запивають хересом.


 
EdellweissДата: Понедельник, 28.12.2015, 08:50 | Сообщение # 18
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
27 грудня

27 грудня народились:

1890 — Василь Ємець, бандурист-віртуоз, бандурний майстер, історик, письменник. На своїй бандурі виконував транскрипції творів Бетховена, Чайковського, Дворжака і мріяв поставити її поруч арфи, скрипки, піаніно.

Чи знаєте ви, що:

Ялинка, як новорічна прикраса оселі, з'явилася в Російській імперії лише після 1700 року, проте українці берегли свою власну традицію – ставити на покуті дідуха (останній сніп жита, Дух поля). Його перев'язували червоною стрічкою, заквітчували калиною та барвінком.
Люди вірили: коли за столом протягом свят, що закінчувалися аж на Водохреща, збиралася вся родина – зерно вбирало енергію їхніх бажань і мрій. Навесні сніп обмолочували, зерно висівали, Дух поля давав дружні сходи і разом з житом зростали і бажання.


 
EdellweissДата: Понедельник, 28.12.2015, 08:52 | Сообщение # 19
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
28 грудня

28 грудня народились:

1866 — Данило Заболотний, український мікробіолог та епідеміолог, академік. В Одеському медичному інституті організував першу в світі кафедру епідеміології. Засновник Інституту мікробіології та епідеміології (нині Ін-т мікробіології і вірусології НАН України ім. Д.К.Заболотного).

1919 — Володимир Кульчицький, український правознавець. Автор численних досліджень та вузівських підручників з історії держави і права («Історія держави і права України. Академічний курс у 2-х томах», «Юридична науки і освіта в Україні» та ін.).

Чи знаєте ви, що:

Саме 28 грудня в Радянському Союзі було реабілітовано… ялинку. Дослідник київської старовини Анатолій Макаров пише, що після революції і введення нового календаря — з святками почали відбуватися незрозумілі речі. Кияни вперто продовжували святкувати зиму за старим календарем.

Новий рік за новим стилем відзначали тільки в державних установах. Ялинки ставили в оселях на «справжнє Різдво», коли за новим стилем було вже 7 січня і вони стояли, ніби в докір Радянській владі, до 13 січня, що отримало безглузду назву «Старий Новий рік».

Звичайно, люди просто дотримувалися давніх традицій, не маючи на увазі будь-якої політики. Так продовжувалося з року в рік понад десять років, доки у 1928-му ялинку взагалі не заборонили, як явище «буржуазне, контрреволюційне та антирадянське». І знадобилося ще майже десять років для того, щоб її «реабілітували».

28 грудня 1936 року перший секретар ЦККП (б) України Павло Постишев виступив з ініціативою повернення ялинки і відновлення народних новорічних традицій. Щоправда, влада досягла свого. Міщани почали ставити ялинки у ніч на 1 січня. Проте розбирали її все одно після 14-го, коли приходив Старий Новий рік.


 
EdellweissДата: Вторник, 29.12.2015, 09:03 | Сообщение # 20
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
29 грудня

28 грудня народились:

1876 — Микола Стражеско, відомий терапевт-клініцист, академік. До цього часу не втратила актуальності і широко використовується на практиці класифікація недостатності кровообігу за Стражеско – Василенком. Інститут кардіології НАН України носить ім’я академіка М.Д.Стражеско.

1891 — Володимир Симиренко, український вчений, селекціонер, помолог.

Події 29 грудня:

1911 — Ігор Сікорський на літаку власної конструкції С-6 встановив світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами — 111 км/год.

1992 — Міністерство юстиції України зареєструвало Українську скаутську організацію «Пласт»

1995 – відкрито Дніпропетровський метрополітен – перша ділянка довжиною 7,8 км з шістьма станціями.

Чи знаєте ви, що:

Про сон

Ще сто років тому люди спали 9 годин на добу, а зараз для багатьох і 6 годин – розкіш. Здавалося б, недоспав сьогодні, зате висплюся завтра, або післязавтра. Але організм злопам’ятний, знущань над собою не терпить. У результаті між організмом і його власником розігрується справжня війна. Відгадайте з першого разу, хто переможе.

Хронічний недосип призводить до того, що спати перестає хотітися взагалі. Починає давати збої механізм самовідновлення нервової системи. Допомогти собі у такій ситуації ми часто намагаємося за допомогою снодійного. І тоді ввечері заковтуємо ліки, щоб заснути, а вранці напихаємо себе стимуляторами, щоб прокинутися. І до неприємностей від недосипу додаються побічні ефекти від жмені таблеток.

Недосипання – це стрес. Скаче тиск, частішає серцебиття, “страйкують” шлунок з кишківником, пропадає апетит, наростає дратівливість, розсіюється увага. Людина поступово втрачає здатність адекватно реагувати на події. Вчені порівняли організм у стані недосипу з гітарної струною – її можна натягувати тільки до певного моменту, поки не лусне.

Недосипання – це зайва вага. Людський організм генетично запрограмований так, що неспання можливо тільки в двох ситуаціях – добування їжі і втеча від небезпеки. І в тому, і в іншому випадку потрібно досить велика кількість енергії. Тому не дивно, що опівнічники часто здійснюють нальоти на холодильник. За статистикою, у людей, що сплять вночі менше 4 годин, ризик дістати ожиріння на 74% вище, ніж у тих, хто спить по 7-9 годин. Ті, хто присвячують сну 5 годин, можуть додати зайві кілограми у 50% випадків, а шестигодинний сон збільшує ризик ожиріння на 23%.


 
EdellweissДата: Среда, 13.01.2016, 19:51 | Сообщение # 21
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
13 січня - Щедрий Вечір та свято Маланки

Внаслідок розбіжності, яка існує між  Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі в році: офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні носить назву Старого Нового року.

У навечір'я Нового року (тепер - 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі й кутя, і ковбаси, й холодець, і шинка...

Наддніпрянська Україна і Гуцульщина святкують Щедрий Вечір як значне свято різдвяного циклу з добре розвиненою обрядовістю. Галицьке Поділля не святкує, бо Щедрий Вечір у галичан - напередодні Водохреща, тоді як на Наддніпрянщині це - «Голодна кутя», Богоявленне навечір'я.

В Україні на Щедрий Вечір батько ховається від дітей за пирогами - символом щедрості, багатства. Добродій Свирид Галушка з Київщини отак згадує Щедрий вечір:

- Мамо, а де наші тато?
- А хіба ж ви мене не бачите, діти?
- Не бачимо, тату!
- Дай Боже, щоб і на той рік ви так мене не бачили!

Оце так, було, батько скажуть, перехрестяться і запрошують всю сім'ю до столу, до «щедрої куті» — «щоб у достатках і спокої других свят дочекати!»

Тільки посідали за стіл, а під вікном уже й щедрують:

Щедрий вечір, пане господарю, 
Стережи, Боже, твого товару, 
Твого товару, всякого статку, 
Молім Бога за отця, за матку. 
Добрий вечір!

Щодо страв Щедрого Вечора, то вони не скрізь однакові: понад Дніпром печуть пироги з м'ясом і смажать гречані млинці на свинячому смальці, на півдні України фігурують бублики, а в гуцулів - вареники чи, як вони кажуть, «пироги».


 
EdellweissДата: Понедельник, 18.01.2016, 20:17 | Сообщение # 22
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
18 січня

18 січня народились:

1864 — Іван Їжакевич (Черкаська обл.) — український живописець, іконописець, письменник, графік. Автор картин «Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Тарас Шевченко — пастух», «Битва козаків зі шляхтою», «Гайдамаки під Уманню», «Повстання селян у Галичині», «Перебендя» та ін. 

1899 — Ліна По (Поліна Горенштейн) ( м. Катеринослав) — український скульптор. Творила навіть, втративши зір. Найбільшої майстерності досягла в жанрі портрета. 

1894 — Василь Батюшков (м. Самара, Росія) — український живописець. Оформлювач павільйонів у Києві на ВДНГ. 

1936 Степан Жупанин (Закарпатська обл.) — український поет, педагог. Автор численних збірок для дітей. 

Події 18 січня: 

1654 — Переяславська Рада ухвалила рішення щодо приєднання України до Росії, 

1944 — на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС .


 
EdellweissДата: Пятница, 22.01.2016, 09:45 | Сообщение # 23
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
21 січня

Події 21 січня: 

1919 — відбулися Закарпатські всенародні збори, де ухвалили рішення щодо возз'єднанні Закарпаття з Україною

1978 — Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації

21 січня святкують:

Міжнародний день обіймів

Чи знаєте ви, що:

Міжнародний день обіймів — одне із найбільш незвичайних свят, яке відзначають у світі. Згідно з традицією, в цей день стиснути у дружніх обіймах можна навіть незнайомих людей.
Свято з'явилося в 70-х роках XX століття в студентському середовищі західноєвропейської молоді. Саме в цей день хлопці й дівчата обнімали один одного без усякого інтимного підґрунтя.
На думку вчених, одне додаткове обіймання тривалістю 20 секунд допомагає людині почувати себе більш щасливою, а діти, яких обнімають щодня, розвиваються швидше своїх однолітків.

Існують й інші наукові обґрунтування корисності обіймів: дружелюбні дотики підвищують імунітет, стимулюють центральну нервову систему, підвищують рівень гемоглобіну в крові, а також іншого гормону – окситоцину, що викликає доброзичливу прихильність до інших людей.
Вірджинія Сатир, всесвітньо відомий американський психолог дослідила: «Нам потрібно до чотирьох обіймів в день для виживання. Нам потрібно до восьми обіймів у день для підтримки. Нам потрібно до дванадцяти обіймів у день для росту»

Обійми набагато корисніше, ніж може здатися на перший погляд. Вони сприяють нормалізації як фізичного, так і психічного стану людини.

У клінічній психології існує навіть цілий розділ, присвячений цьому питанню. Учені й психологи, провівши ряд досліджень, з'ясували:

  • У процесі обіймів в організмі виділяється більше ендорфінів – речовин, які знімають біль і викликають почуття ейфорії. У зв'язку з цим, обійми також стимулюють імунну систему людини.
  • Діти, яких багато обіймали батьки, мають краще здоров'я й більш стійку психіку. Нестача обіймів може призвести до того, що дитина виросте емоційно холодною, нездатною любити.
  • Суспільства, де люди схильні до прояву емоцій, у тому числі й до обіймів, більш дружелюбні й терпимі.
  • Обійми допомагають людині відчути себе захищеним, улюбленим, необхідним, знижують тривожність.
  • Вони приносять психологічне й фізичне задоволення.


Уже підраховано: найбільш щедрі на цей дружній жест – європейці, а найбільш скупі – англійці й американці. У той час, як європейці торкаються один одного при зустрічі, в середньому, 100 разів за годину, американці – усього лише 2 або 3 рази.


 
EdellweissДата: Пятница, 22.01.2016, 09:48 | Сообщение # 24
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
22 січня

У народі про цей період січня говорили так: «Росте день у січні — росте і холод», що вказувало на наближення місяця лютого, який вважався найхолоднішим місяцем зими.

Події 22 січня: 

1904 — заснування Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького

1905 — «Кривава неділя» 1905 року. За старим счисленням (Юліанським) «Кривава неділя» сталася 9 січня 1905 року

1918 — Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу

1919 — Директорія УНР проголосила Акт злуки УНР та ЗУНР, ЗУНР перетворено в Західні Області УНР

1992 — 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.

1990 – на честь Акту Злуки відбулася одна з наймасштабніших акцій — від Львова до Києва, на відстані майже 500 кілометрів близько 300 тисяч чоловік, взявшись за руки, утворили живий ланцюг.

2010 — Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

22 січня святкують: 

День соборності України — відзначається у день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.

30 грудня 2011 року Президент Віктор Янукович своїм Указом постановив «перенести» День свободи, який святкували 22 листопада на честь Помаранчевої революції, і заснувати День соборності і свободи 22 січня.

"Установити в Україні: День соборності та свободи України, який відзначати щорічно 22 січня ... визнати таким, що втратив чинність: Указ Президента України від 19 листопада 2005 року № 1619 «Про День свободи», — йдеться в указі.

Після подій 2013-го — 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом», відповідно до Указу Президента України № 871 / 2014 від 13-го листопада 2014-го року, святу повернули колишню назву. «Відзначати щорічно 22 січня - у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки - День Соборності України. Внести до Указу Президента України від 30 грудня 2011 року № 1209 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят” зміну, виключивши абзац другий статті 1.»— йдеться в Указі.

22 січня народилась:

1855 — Ганна Затиркевич-Карпинська (Чернігівська обл.) — українська актриса, майстер характерних і комедійних образів. Ролі: Риндичиха («По ревізії» М. Кропивницького), Ганна («Безталанна» І. Карпенка-Карого), Лимериха («Лимерівна» Панаса Мирного).



 
EdellweissДата: Вторник, 09.02.2016, 08:43 | Сообщение # 25
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
2 лютого

2 лютого народились: 

1812 — Євген Гребінка, письменник, педагог, видавець, автор збірки байок «Малороссийские приказки», комедії «Не в свои сани не садись», роману «Чайковський», низки оповідань, багатьох пісень та романсів (зокрема «Українська мелодія», «Очи черные»). Брав активну участь в організації викупу Т. Шевченка з кріпацтва, допомагав у виданні «Кобразя». Видав альманах «Ластівка».
«Давно хтось сказав, що українською мовою можна писати лише саме кумедне, смішне... Досить прочитати історію Малоросії, придивитися до характерів її героїв, прислухатися до її пісень, де ремство душі виливається в таких жалібних звуках, як пісня степової чайки, як стогін матері над могилою сина, і ви думаєте: невже народ з таким залізним характером, з такими глибокими почуттями може лише сміятися?» (Є.Гребінка)

1845 — Іван Пулюй, видатний український фізик і електротехнік, організатор науки, громадський діяч. Автор праць з катодного випромінювання та катодних Х-променів, які відкрив за 3 роки до Рентгена. Першим у світі зробив «рентгенівський» знімок скелета.

1899 — Василь Литвиненко, український балетмейстр і співак. Постановник першого українського балету («Пан Каньовський»).

1901 — Валер'ян Підмогильний, український письменник і перекладач. Автор відомого роману «Місто».
«Найгірша помилка — уважати неминуче за доцільне». (Валер’ян Підмогильний)

Події 2 лютого:

1841 — Перша згадка про «День бабака» (2 лютого). Це одна із найпопулярніших традицій США і Канади, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака.

1935 — Вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсін).

1943 — Завершилася одна з ключових битв ІІ Світової війни. Радянські війська розгромили німецькі війська під Сталінградом.

1944 — Радянські війська зайняли міста Луцьк і Рівне.

1999 — На передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивісили найбільшу в світі (на той час) зовнішню рекламу — панно шампуню «Орґанікс» (126,5×17 м).

2 лютого відзначають:

  • ООН: Всесвітній день водно-болотяних угідь
  • День бабака


Перша згадка про День бабака датована 1841 роком. Це традиційне народне свято в США і Канаді. Його відзначають щорічно 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, який виповзає зі своєї нори, і за його поведінкою можна дізнатися, чи скоро настане весна.
Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно полишає нору – зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще 6 тижнів зими.
В деяких містах і поселеннях США і Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим «метеорологічним» бабакам, що збирають численних туристів.
Історія виникнення свята уходить корінням в дуже давні часи, коли 2 лютого за григоріанським календарем християни Європи почали відзначати Стрітення Господнє. Вже тоді погоду саме в цей день вважали відповідальною за характер початку довгоочікуваної весни.


 
EdellweissДата: Вторник, 09.02.2016, 08:44 | Сообщение # 26
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
3 лютого

3 лютого народились:

1864 — Володимир Самійленко, український письменник, перекладач. Автор збірок ліричних, патріотичних і сатиричних віршів «З поезій В. Самійленка», «Україні»; перекладав твори Гомера, Д. Байрона, А. Данте, П. Бомарше, П. Беранже, А. Франса.
Ми раді за прогрес, і то зо всіх країн Ми на вистави йдем з культурністю своєю. Коли ж той буде час, що більше, ніж маши, Ми виставим людей з високою душею? (Володимир Самійленко)

1918 — Любов Забашта, українська поетеса.
«Криниця мого дитинства, ти дзвониш відерцем рано, Кринице моїх світанків і перших дівочих мрій. Ти кличеш мене додому, ти пахнеш мені катраном, Моя дзвонкова кринице, дивися ж — не обмілій. Вертайте до неї знову крізь роки і сиві далі, Несіть їй свою тривогу і сонце своїх надій. Несіть їй синівну радість і вічні свої печалі, Моя дзвонкова кринице, дивися ж — не обмілій». (Любов Забашта)

1953- Микола Будник, бандурист, майстер народних музичних інстуремнтів, художник, поет. Автор підручника з виготовлення старосвітської бандури.

1974 — Ігор Пелих, український телеведучий, журналіст, продюсер.

Події 3 лютого: 

1815 — У Швейцарії засновано першу в світі фабрику з виробництва твердого сиру.

1863 — У місцевій газеті містечка Вірджинія (штат Невада) опубліковано гумористичне оповідання 27-літнього журналіста Семюеля Ленгхорна Клеменса, підписане псевдонімом Марк Твен.

1953 — Вийшла друком книга французького океанографа Жака-Іва Кусто «Світ мовчання» — найзнаменитіша робота науковця, в якій він описав унікальні результати трирічного вивчення підводного світу.

1994 — Верховна Рада України ратифікувала у повному обсязі Договір про скорочення і обмеження стратегічної і наступальної зброї (СНЗ-1).


 
EdellweissДата: Вторник, 09.02.2016, 08:46 | Сообщение # 27
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
4 лютого

4 лютого народились:  

1854 — Сидір Мидловський, український актор і письменник. Кілька його пісень стали народними.

1880 — Климент Квітка, український музикознавець-фольклорист, чоловік Лесі Українки. Зібрав понад 6000 народних пісень.

1885 - Степан-Максим Балей, український і польський психолог, педагог, філософ.

4 лютого відзначають:

Всесвітній день боротьби проти раку

Події 4 лютого:

1720 — Аби завадити проникненню злочинців у Петербург, Петро I видав указ встановити в місті шлагбауми. Їх встановлювали в кінці вулиць і опускали на ніч.

1793 — Другий поділ Польщі, внаслідок якого Волинь i Поділля приєднано до Російської імперії.

1945 — у Лівадії (Крим) відкрилася Ялтинська конференція — вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великобританії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.

2004 — Почала роботу соціальна мережа Facebook. Її заснував студент Гарвардського університету Марк Цукерберг.

2005 — Верховна Рада України затвердила Юлію Тимошенко на посаді прем'єр-міністра України.

Чи знаєте ви, що:

Місце для оселі, криниці або храму наші предки визначали спеціальними способами. На вибране для будівництва місце ввечері насипали кілька жменьок зерна. Якщо вранці збіжжя не було поруйноване, то вважалося, що місце придатне для життя. Коли ж поклювали птахи або поточили миші — не придатне.

Джерела для криниць виявляли за допомогою дерев'яного вугілля, яєць, вовни чи листка лопуха, залишаючи їх на ніч. Якщо вони були зволожені або на них з'являлися краплини, то тут і копали колодязь.

На місце будівництва храму ставили глечика і залишали його на кілька днів. Якщо середину глечика засновував павук, це вважалося доброю прикметою. Якщо ж навпаки, то навіть люди не хотіли будуватися там.


 
EdellweissДата: Четверг, 25.02.2016, 08:45 | Сообщение # 28
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
25 лютого

25 лютого народились:

1871 — Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка), українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Автор численних віршів, драм «Камінний господар», «Лісова пісня»…

Хотіла б я піснею стати У сюю хвилину ясну, Щоб вільно по світі літати, Щоб вітер розносив луну. Щоб геть аж під яснії зорі Полинути співом дзвінким, Упасти на хвилі прозорі, Буяти над морем хибким. (Леся Українка)

1887 — Лесь Курбас, український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Засновник театру «Березіль».

1905 — Павло Вірський, український танцівник і хореограф. Художній керівник Ансамблю танцю УРСР (1955 – 1975), який з 1977 року носить його ім’я.

Події 25 лютого:

1572— Іван Федорович заснував друкарню у Львові. Рівно через рік у Львові Іван Федоров закінчив друкувати першу відому нам книгу в Україні — «Апостол», який закінчувався спеціально написаною післямовою, де описано історію створення львівської друкарні Федорова. У цьому ж році І.Федоров видав один з найвидатніших своїх творів —"Буквар" що був першою спробою створення навчального посібника з граматики старослов’янської мови в історії української науки.
1836 — американець Семюел Кольт отримав перший патент на шестизарядний револьвер 45 калібру.

1918 — Мала Рада ухвалила закони про введення в Українській Народній Республіці нового (григоріанського) календаря і середньоєвропейського часу.

1928 — лабораторія Чарльза Дженкінса у Вашингтоні отримала першу телевізійну ліцензію.

1940 — відбулася перша телетрансляція хокейного матчу між «Нью-Йорк Рейнджерз» і «Монреаль Канадієнз».

1956 — на XX з'їзді КПРС М.С.Хрущов виступив із закритою доповіддю «Про культ особи та його наслідки», присвяченою засудженню культу особи Й.В.Сталіна. В доповіді було вперше подано інформацію про численні репресії і порушення «соціалістичної законності» за часів перебування Йосифа Сталіна при владі. По суті, доповідь Хрущова розвінчала попередній образ Сталіна — «вірного спадкоємця і продовжувача справи Леніна» — і створила новий — тирана, диктатора, некомпетентного політика і бездарного воєноначальника. По закінченні з'їзду доповідь була розіслана в усі партійні і комсомольські організації СРСР; 30 червня в пресі було надруковано постанову ЦК КПРС з викладенням основних положень доповіді Хрущова.

1956 — курка знесла найбільше в світі яйце — 454 г. (США).

1957 — засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (тепер Веселка).

1999 — в Аргентині Віргінія Ріверо народила дівчинку в момент ДТП. Її дочка стала наймолодшою з людей, які потрапили в аварію


 
EdellweissДата: Вторник, 30.04.2019, 23:00 | Сообщение # 29
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
Вальпургиева ночь в 2019 году: приметы в ночь с 30 апреля на 1 мая 2019 года.

Согласно поверьям, в Вальпургиеву ночь с 30 апреля на 1 мая многократно усиливаются свойства воды. В это время сама природа наделяет воду чудодейственной силой. Поэтому примета гласит, что умывшись в Вальпургиеву ночь в 2019 году ключевой водой, можно надолго сохранить красоту и молодость. А если испить такой воды, то она подарит здоровье на целый год.

Чтобы привлечь деньги в Вальпургиеву ночь в 2019 году нужно принести в дом несколько веточек вербы. Примета гласит, что засушив эти веточки и поставив на видное место, вы откроете потоки для денежной энергии.

Другая народная примета гласит, что помочь девушке найти любовь может венок, сплетенный из плюща. Его нужно положить под подушку и не доставать на протяжении недели.

Есть примета, что в период с 30 апреля по 1 мая в дом нельзя приносить живые цветы. В противном случае на протяжении всего года домочадцы будут часто болеть.

В Вальпургиеву ночь нельзя открывать дверь, даже если вы услышите стук. Иначе можно впустить в дом злых духов и нечистую силу.

Вальпургиев ночь с 30 апреля на 1 мая 2019 года, согласно древним приметам, считается временем, когда ведьмы устраивают шабаш. А чтобы не стать жертвой нечисти, после полуночи 30 апреля нельзя выходить из дома. Если же сделать это крайне необходимо, то нужно положить в карман зубчик чеснока.


 
EdellweissДата: Вторник, 30.04.2019, 23:11 | Сообщение # 30
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18665
Статус: Offline
Вальпургиева ночь - ночь с 30 апреля на 1 мая.

Во многих странах Западной Европы в эту ночь отмечается праздник весны, восходящий к дохристианским традициям.
В кельтских странах примерно в это же время отмечался Белтейн, а в некоторых германских землях, у англичан, чехов, словаков и литовцев на 1 мая принято водить хоровод вокруг Майского дерева.
У лужичан с Вальпургиевой ночи до Вознесенья стояли майские деревья. Название происходит от имени христианской святой Вальбурги, чей день отмечается 1 мая.

В деревнях в Вальпургиеву ночь проводилась магическая церемония изгнания ведьм: разжигались костры, на которых иногда сжигали соломенное чучело ведьмы, и совершали обход дома с факелами, звонили в церковные колокола и т. п. Считалось, что травы в эту ночь обретают чудесную силу 

Славянскому поверью о полёте ведьм на лысую гору в конце апреля соответствует немецкое, согласно которому, в эту ночь бывают сборища ведьм, оборотней и душ усопших.


 
Форум » Разговоры за чашкой кофе » Обо всем понемногу » Календар свят, подій і пам'ятних дат
  • Страница 2 из 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Поиск: